Aktuality

Peníze.cz > Spotřebitel > Nákupy > Med posílí imunitu. Dejte si ale pozor, co kupujete Med posílí imunitu. Dejte si ale pozor, co kupujete Lehce se falšuje a dobře prodává. Pro podvodníky je lákavou komoditou, a to i po velkých kauzách s antibiotiky a doslazováním, které trh částečně očistily. Supermarkety si kvalitu víc hlídají, podvodníci však změnili strategii. Med posílí imunitu. Dejte si ale pozor, co kupujete Zdroj: Shutterstock
Renata Lichtenegerová
Penize.cz
České noviny Vědci připodobnili virovou infekci u včel k vajíčku s překvapením Aktualizace: 05.01.2021 Brno - Vědci popsali mechanismus, jak včelí virus infikuje buňku, a pokusili se proces přiblížit také laikům. Spíše než vytahování vzkazu z lahve to připomíná otevírání vajíčka s překvapením. Výsledky výzkumu Karla Škubníka a jeho kolegů pod vedením Pavla Plevky z institutu CEITEC Masarykovy univerzity publikoval vědecký časopis Science Advances, oznámila ČTK mluvčí institutu Ester Jarour. Za posledních 70 let významně poklesly populace včely medonosné v Severní Americe a Evropě. Hlavní příčinou kolapsu včelstev bývají včelí viry, buněční parazité skládající se z genomu nesoucího genetickou informaci a proteinového obalu. Životní cyklus viru je podle vědců podobný posílání zpráv v lahvi. Vzkaz, v tomto případě genetická informace viru, je nejdříve umístěn do lahve, tedy proteinového obalu, která ho chrání před vnějšími vlivy. Jakmile se genetická informace v proteinovém obalu dostane na místo určení, což je buňka, musí se dostat co nejrychleji ven, aby mohla být "přečtena". "Doposud se přepokládalo, že se při uvolnění genomu vytvoří v proteinovém obalu viru malý otvor, skrz který se postupně protahuje vlákno genomu. Naše výsledky ale ukázaly, že včelí viry využívají mnohem rychlejší způsob uvolnění genomu, při němž dochází k prasknutí proteinového obalu a vypuštění genomu do hostitelské buňky," popsal Škubník. Vědci tak zjistili, že mechanismus uvolnění genomu včelích virů se podobá spíše otevírání vajíčka s překvapením. Rychlé vypuštění genomu viru snižuje pravděpodobnost jeho poškození enzymy v mimobuněčném prostředí. Vědecký tým použil moderní metody kryo-elektronové mikroskopie, která umožnila pozorování viru a výpočet jeho trojrozměrné struktury s atomárním rozlišením. Následně provedli proteinové simulace, u nichž asistovala výzkumná skupina Roberta Váchy. Pochopení způsobu, jakým včelí viry infikují buňky, může pomoci s přípravou látek bránících virové infekci. Autor: ČTK
Renata Lichtenegerová
Penize.cz
bee, lavender, insect
Dlouhodobě nevyhovuje požadavkům právních předpisů minimálně 40 procent vzorků z maloobchodní sítě. Loňský rok byl sice lehce pod tímto průměrem, ale úřad se na medy zaměřoval méně než v předchozích letech. V porovnání s rokem 2018 kontroloval necelou polovinu produktů – tehdy nevyhovělo 40 z celkových 81 kontrolovaných šarží medu.
 
 Šlo by udělat zatím nějakou pracovní verzi, kde si spolu projdeme co a jak a uvidíme.
Podklad by měl být žlutý  a  texty černě nebo tmavou barvou
 

Články o včelách a medu

Léčivé vlastnosti medu se nedají získat jinak, než kombinací fotosyntézy rostlin a následné odborné péče včel s jejich jedinečnými enzymy. Jenže: Hmotu stejné barvy, konzistence i chuti lze vyrobit i bez účasti rostlin a včel.
 
K přípravě falešného medu stačí nejběžnější řepný cukr, voda, nějaký katalyzátor (třeba kyselina vinná) a nádoba, ve které to všechno zahřejete. Je to snadné, levné a zjevně i hodně lákavé – protože medy, které jsou uměle vyrobené, nebo v lepším případě cukrem jen naředěné, je český trh doslova zaplaven.
 
„Med je z hlediska výsledků kontrol jednou z nejproblematičtějších komodit v naší kompetenci. V loňském roce nevyhovělo požadavkům právních předpisů 14 z celkových 38 vzorků odebraných k analýze, to znamená 36 procent kontrolovaných medů,“ říká Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), do jejíž kompetence spadají kontroly kvality medu v maloobchodní síti.